”Nordnorge” blir kontrahert
I mars 1962 fikk selskapet endelig konsesjon til å bygge et nytt hurtigruteskip. Dermed var en fast plass i hurtigruten sikret.
Det hadde vært en lang vei å gå for å få sikret kontrakten, og et nært samarbeid med Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab (NFDS) ble derfor innledet. NFDS anbefalte å bygge et søsterskip av ”Harald Jarl” (1960). På det tidspunktet hadde ODS allerede hyret en egen konsulent med tegninger og det hele. Styret tok en tur med ”Harald Jarl”, og dermed ble det bestemt å bygge et søsterskip, riktig nok med en del endringer.
ODS’ disponent Waldemar Høy reiste til Oslo med fullmakt fra styret for å kontrahere et nybygg ved Aker Mek. Verksted i juli 1962. Med seg hadde han også anbefalinger fra Det Nordenfjeldske Dampskibsselskab og beskjed om at selskapet kunne overta tegninger fra Trondhjems Mek. Verksted (TMV). På dette tidspunktet hadde Aker overtatt TMV.
Waldermar Høy sier i ODS’ 75 års jubileumsbok til Harald Harnang: ”Vi hadde ingen kapitalreserve den gang. Et nybygg ville kostet 15 millioner kroner, og vår egenkapital lå i M/S ”Barøy”. Ingen visste på det tidspunktet hva vi ville få for den.”
I Oslo tok direktør Siem i Aker Mek. Verksted imot Waldemar Høy. Ifølge jubileumsboken til ODS, ført i pennen av Harald Harnang, skal følgende ha vært sagt angående ODS’ økonomi i forhold til et nybygg:
”Tja, sa jeg, hvordan skal vi nå gjøre det med finansieringen da? Jeg har vært rundt om i våre banker, og det eneste de kan si, er at de skal forsøke å hjelpe oss.”
Siem smilte: ”Det er noe av det beste jeg har hørt på lenge, at de i alle fall skal forsøke. Vi er beredt til å tegne kontrakt med Ofotens Dampskibsselskap.”
To måneder senere var kontrakten klar. Denne episoden, sier Høy; ”….synes jeg mer enn noe forteller hvilken tillit Ofotens Dampskibsselskap hadde. Mens andre rederier kunne holde på i årevis uten å klare å skaffe kapital, ordnet vi 15 millioner kroner på et par måneder, samt at vi kun på et løfte fikk tegne kontrakt med Aker. Denne tilliten og respekten til ODS har holdt seg opp gjennom tidene, noe jeg på rederiets vegne er umåtelig stolt av.”
”Nordnorge” blir døpt
Kontraheringen med Akergruppen skjedde som kjent i juli 1962, og høsten 1963 ble skipet kjølstrukket på Akers Verft i Oslo.
Valget av hvem som skulle døpe skipet, falt tilslutt på Randi Bratteli, kona til daværende samferdselsminister Trygve Bratteli. Seremonien skulle avholdes i Oslo. I mellomtiden ble regjeringen tvunget til å gå av i slutten av august 1963. Nesten over natten var Trygve Bratteli avsatt som samferdselsminister, og følgelig var ikke Randi Bratteli lenger samferdselsministerfrue. Randi Bratteli kontaktet straks rederiet og fortalte at hun godt visste hvorfor hun var blitt forespurt om å døpe skipet, men slik som situasjonen var nå, ville hun stille sin plass åpen.
Styret valgte å opprettholde sitt valg, og da champagneflasken smalt i skutesiden på Aker Mek, var det Randi Bratteli som hadde sluppet den, og som ønsket skipet til lykke på alle hav. Dette skjedde ved sjøsettingen 1. februar 1964. En lang rekke gjester og verftets arbeidsstokk hadde møtt fram for å overvære begivenheten, og Akers Verfts eget musikkorps under ledelse av musikkløytnant Erik R. Pettersen underholdt. Skipet fikk et rugende tre ganger tre hurra etterfulgt av ”Ja vi elsker”, og skipene som lå inne ved havna, hilste med sine fløyter.
Ved utrustningskaia lå søsterskipet ”Lofoten”, som skulle leveres til Vesteraalens Dampskibsselskab i slutten av februar.